بيماري پاركينسون در افراد مسن چگونه است؟

۲۹ بازديد

 

بيماري پاركينسون (PD) يك بيماري پيشرونده است كه بر روي اعصاب فرد تاثير مي‌گذارد. اين بيماري حركت افراد را تحت تاثير قرار مي‌دهد و در آن اختلال ايجاد كرده و باعث كندي در حركت مي‌شود. شما نيز احتمالا با سالمنداني روبه‌رو شده‌ايد كه مبتلا به پاركينسون باشند و علائم آن‌ها را بيشتر به صورت لرزش دست مشاهده كرده‌ايد.

پاركينسون يك بيماري پيشرونده است و به مرور زمان اوضاع بيمار وخيم‌تر ميشود. در ابتدا ممكن است كندي در روند حرف زدن بيمار را مشاهده كنيد. اين مسئله به مرور بدتر مي‌شود. شروع علائم به مرور اتفاق ميفتد اما پس از مدتي روند بيماري و علائم بيمار تشديد مي‌شود.

بيماري پاركينسون به طور معمول در ميانسالان و سالمندان اتفاق ميفتد. اما متاسفانه جوانان نيز ممكن است درگير اين بيماري عصبي شوند. گر چه اين دسته از بيماريها درمان مشخص و قطعي ندارند، اما با مصرف داروهاي مربوطه ميتوان علائم آن را كاهش داد. در اين گونه بيماري ها بر اساس شرايط هر فرد روند درمان نيز متفاوت است. ممكن است در بعضي موارد پزشك مربوطه عمل جراحي را براي بهبود علائم فرد و تغييرات شرايط مغزي پيشنهاد دهد.

مكانيزم بيماري پاركينسون چگونه است؟

بيماري پاركينسون اعصاب فرد بيمار را تحت تاثير قرار مي‌دهد. تحريكات و تاثيرات عمده اين بيماري در نورونها و اعصاب مربوط به توليد دوپامين است. نورونها كه مسئول انتقال پيام عصبي در بدن هستند، نقش بسيار مهمي در واكنش ها و عملكردهاي اساسي بدن دارند. منطقه توليدكننده دوپامين در بدن شما كه دوپامينرژيك نام دارد، در منطقه خاصي از مغز جاي گرفته است. اين منطقه كه ماده سياه نام ميگيرد، در اصطلاح به آن سابستنشيال نگرا گفته مي‌شود.

دوپامين يك ماده اساسي در بدن فرد است كه تاثيرات گسترده آن را به خصوص در اعمال حركتي و تنظيم حركت در بدن ميتوان مشاهده كرد. بسياري از علائمي كه در بيماري پاركينسون باعث درد و رنج بيمار مي‌شود، به علت كاهش اين ماده در بدن است. در ابتلا به پاركينسون و تشديد علائم آن عوامل متعددي ميتوانند تاثيرگذار باشند. در بين اين عوامل، ژنتيك و سابقه ژنتيكي فرد و محيط ميتوانند نقش عمده‌اي بر ايجاد و تشديد اين بيماري داشته باشند.

اين بيماري در سالمندان در كنار تحليل و تضعيف بدن ميتواند نمود بيشتري داشته باشد و در مقايسه با سنين پايينتر، فرد بيمار علائم بيشتر و شديدتري را بروز دهد. در بسياري از موارد ممكن است قدرت تكلم صحيح و توانايي حركت از فرد گرفته شود.

علائم و نشانه هاي بيماري پاركينسون

با توجه به شرايط جسماني، سن و سبك زندگي در هر فرد علائم پاركينسون ميتواند متفاوت باشد. علائم اين بيماري ممكن است در ابتدا جزئي و خفيف باشند و شروع آن‌ها معمولا از يك سمت بدن فرد باشد. با توجه به اين كه پاركينسون يك بيماري پيشرونده است، علائم شدت مي‌يابد و هر دو سمت بدن را درگير مي‌كند. در موارد زيادي گزارش شده كه حتي پس از درگيري دو طرف بدن، علائم در يك سمت بيشتر طرف مقابل است.

لرزش دست يكي از علائم بسيار رايج است و معمولا در ابتداي بيماري پاركينسون در سالمندان بروز پيدا مي‌كند. به طور معمول ابتدا اين لرزش در انگشتان دست قابل مشاهده است. يكي از حركاتي كه فرد بيمار در راستاي لرزش دست دارد، پيل رولينگ است؛ به اين شكل كه بيمار فرد انگشت شست و اشاره خود را به يك ديگر مي‌مالد.

تاثيرات و علائم اين بيماري تنها محدود به دستان نمي‌شود. علائم پاركينسون بر پاها به اين شكل است كه قدرت حركت در آن‌ها كاهش مي‌يابد. حركت آهسته كه در اصطلاح به آن برادي كينزي گفته مي‌شود در اين بيماران مشاهده مي‌شود. قدمها هنگام راه رفتن در اين افراد كوتاه‌تر شده و اغلب پاهاي خود را روي زمين ميكشند. اين علائم بسيار گسترده هستند؛ به عنوان مثال فرد هنگام بلند شدن از روي صندلي احساس سختي ميكند و اين عمل براي او دشوار است.

عضلات در افراد مبتلا به پاركينسون به مرور سفت مي‌شود. اين سفتي عضلات كه در ادامه مانند ساير علائم بيماري شدت مي‌يابد، باعث مي‌شود تا بيمار در آن نواحي درد زيادي را تحمل كند و تكان دادن آن قسمت و حركت برايش دشوار شود.

شايد اندكي برايتان دور از ذهن به نظر برسد، اما بيماران مبتلا به پاركينسون معمولا قامتشان خميده مي‌شود و بدن و تنه فرد به جلو متمايل مي‌شود. همچنين اين افراد نميتوانند تعادل پيشين خود را در هنگام ايستادن و حركت كردن داشته باشند. خم شدن مفاصل زانو و آرنج نيز در راستاي همين تغييرات اتفاق ميفتد. اين موارد ميتواند روي نوشتار اين افراد نيز تاثير بگذارد. نوشتار وي معمولا كوچكتر شده و فرد براي خواندن آن‌ها با مشكل روبه‌رو مي‌شود.

پاركينسون بيماري است كه باعث آسيب به نورون ها و انتقال پيام هاي عصبي مي‌شود. به همين علت ممكن است حركات اتوماتيك فرد را با مشكلات زيادي روبه رو كند. اين افراد مانند ساير مردم نميتوانند دستان خود را هنگام راه رفتن تكان دهند. يا لبخند زدن و چشمك زدن برايشان به كندي و به سختي صورت مي‌گيرد.

تاثيرات منفي پاركينسون بسيار گسترده است و ميتواند تكلم فرد را نيز با مشكل روبه‌رو سازد. معمولا تكلم شخص داراي ابهام مي‌شود يا ترديد دارد. نحوه تكلم و حرف زدن در اين افراد بدون بالا و پايين رفتن است و روند يكنواختي دارد.

علل بيماري پاركينسون در سالمندان

علت اصلي بيماري پاركينسون در واقع ناشناخته است، اما عوامل و دلايل مختلفي وجود دارند كه ميتواند منجر به ابتلاي فرد به اين بيماري گردند. در نهايت اين عوامل باعث كاهش دوپامين در مغز و آسيب به نورونها و فرآيند انتقال پيام عصبي ميشوند.

بسياري از محقين، ژنتيك را يكي از عوامل مواجهه افراد با اين بيماري ميدانند. تغييرات و جهشهايي كه در ژنهاي فرد به وجود ميآيد، ميتواند منته به بيماري پاركينسون شود. اين جهشها نادرند و بروز آنها با درصد بسيار كمي اتفاق ميافتد. اما بايد به اين نكته اشاره نمود كه در خانوادههايي كه سابقه ابتلا به اين بيماري وجود دارد، احتمال رخ دادن اين جهشها و در نتيجه بيمار شدن فرد بالا ميرود. در عواملي كه به ژنهاي فرد مربوط ميشوند، وارياسيونهاي خاص ژني باعث ايجاد بيماري ميشوند كه اين احتمال در خانوادههايي كه سابقه ابتلا در آنها وجود ندارد بسيار پايين است.

محيط زندگي شما يكي از موثرترين عوامل در ابتلا به بيماريهاي مختلف است. پاركينسون نيز به همين بيماريها تعلق دارد. به عنوان مثال سموم و اشعه هاي مختلف ميتوانند درصد ابتلا به اين بيماري را بالا ببرند. به همين دليل براي زندگي سالمتر بايد دقت زيادي در انتخاب محيط زندگي خود داشته باشيد.

يكي ديگر از علتهاي ابتلا به پاركينسون تغييراتي است كه در مغز افراد به وجود ميآيد و معمولا روي اعصاب فرد نيز تاثير ميگذارد. هر چند كه دليل اين تغييرات به درستي مشخص نشده، اما محققان از تاثير اين تغييرات بر روند ابتلا به پاركينسون گزارش دادهاند.

يكي از اين تغييرات وجود اجسام لويي و لخته خون درون مغز است. اين اجسام مواد خاصي درون سلولهاي مغزي هستند كه به عنوان يكي از عوامل ميكروسكپي در ابتلاي فرد به بيماري پاركينسون به شمار ميآيند. در اجسام لويي مواد و ذرات بسيار زيادي يافت ميشود. اما پروتئيني به نام آلفا سينوكلين در آنها وجود دارد كه سلول قادر به تجزيه آنها نيست. اين پروتئينها كه به عنوان يكي از عوامل ابتلاي افراد به بيماري پاركينسون محسوب ميشود، موضوع بحث بسياري از محققين است و آزمايشهاي زيادي روي آن انجام ميشود.

 

عامل ديگر بيماري پاركينسون در سالمندان يا جوانترها، وراثت است. براي درك بهتر جلوگيري از بيماريهاي افراد مسن و عوامل آن بايد سابقه خانوادگي خود را بررسي نماييد. اگر در خانواده شما فرد يا افرادي به پاركينسون مبتلا هستند، احتمال ابتلاي شما نيز به اين بيماري وجود دارد. در غير اين صورت خطر زيادي شما را تهديد نخواهد كرد.

پاركينسون يكي از بيماريهايي است كه جنسيت روي آن تاثير ميگذارد. به طور معمول آمار ابتلا به اين بيماري در مردان بالاتر از زنان است و بايد به اين مسئله توجه كافي را داشته باشند.

عوامل محيطي ميتوانند به مقدار زيادي در ابتلاي شما به بيماريها تاثيرگذار باشند. قرار گرفتن در معرض سموم، حشرهكشها و اشعهها ميتواند خطر ابتلا به بيماريهاي مختلفي از جمله پاركينسون را بالا ببرد.

در مواردي هم ديده شده است كه بروز علائم پاركينسون ميتواند ناشي از مصرف بعضي از داروها باشد. برخي از داروهايي كه به عنوان داروي ضد روانپريشي استفاده ميشوند، ميتواند بعضي از علائم پاركينسون از جمله لرزش دست را از خود بروز دهند.

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.